Vitamine C, te veel, voeding vitamine C, Waar zit het in, ascorbinezuur, beste vitamine C
2 min Leestijd

Wat is vitamine C?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Geschiedenis

In de tijd van zeilschepen en grote reizen over zee naar de andere kant van de wereld kwam er één ziekte heel vaak voor. Scheurbuik. Symptomen van deze ziekte zijn bloedingen van tandvlees, huidbloedingen en inwendige bloedingen. Iets waar mensen op lange termijn aan konden overlijden. Terwijl er één simpele oplossing hier voor is: vitamine C nemen. Om die reden namen zeelieden groente en vers fruit mee aan boord om het te gebruiken als de zo genoemde ‘antischeurbuikfactor’. Dat het om vitamine C ging kwamen ze uiteindelijk in 1932 achter. Waar ze eerst dachten dat het zuur van de citroen hielp tegen scheurbuik, bleek het de vitamine C te zijn die de zeelieden beter maakte. Hoe vitamine C dit voor elkaar krijgt en waar het in zit lees je hieronder.

 

Wat is vitamine C?

Vitamine C is één van de bekendste vitaminen, maar hoe komt vitamine C aan deze naamsbekendheid? Vitamine C is ten eerste bekend vanwege zijn positieve werking op het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en als je ziek bent zul je eerder opknappen. Hierdoor krijgt een verkoudheid geen grip op jou. Daarnaast zorgt het voor een goede wondgenezing en voor het in stand houden van je weerstand. Als dit nog geen redenen genoeg zijn om vitamine C te nemen, draagt vitamine C ook nog is bij aan je concentratievermogen. Dit helpt je bij het behalen van je leerdoelen en zorgt voor een krachtig geheugen. Om deze redenen kan vitamine C dan ook niet ontbreken in de Immunity Blend.

 

Voeding vitamine C

De mens is niet in staat om zelf vitamine C aan te maken. Om die reden moeten we  deze essentiële vitamine via onze voeding binnenkrijgen. Vitamine C zit vooral in groente en fruit. Onder de groente is de gele of rode paprika een grote bron van vitamine C. Onder het fruit zijn het citrusvruchten waar grote hoeveelheid vitamine C in zit. Een Kiwi, citroen en een sinaasappel zijn drie mooie voorbeelden van bronnen van vitamine C.  Aardappels zijn verder ook producten met een hoeveelheid vitamine C. 

 

Te veel vitamine C

Kun je ook teveel vitamine C binnenkrijgen? Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat te veel Vitamine C schadelijk is voor je gezondheid. Vitamine C behoort namelijk tot de wateroplosbare vitamines. Hierdoor zul je de vitamine C die je lichaam niet kan gebruiken gewoon weer uit plassen.