Vitamine D, colecalciferol, voeding vit D, Waar zit het in, te veel, hoeveelheid, beste
2 min Leestijd

Wat is vitamine D?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D zit in producten als makreel, haring en zalm. Dit zijn allemaal voorbeelden van vette visproducten. Vette vis is dus vet gezond! Andere voorbeelden van producten zijn eieren en vlees. Veel mensen in Nederland hebben een vitamine D tekort. hierom is het ook toegevoegd aan de margarine die je ‘s ochtends op je brood smeert. Zo kun je dus iedere dag gezond beginnen. Maar kun je ook teveel van vitamine D binnenkrijgen? Lees snel verder voor het antwoord. 

 

Te veel vitamine D?

Is dit überhaupt wel mogelijk?  Het klopt inderdaad dat een teveel voor langere tijd kan zorgen voor nare gevolgen. Alleen is het zo dat de maximaal aanvaardbare bovengrens van vitamine D is vastgesteld op 100 microgram. Tenzij jij vitamine D supplementen als snoepjes eet zal je deze hoeveelheid nooit binnenkrijgen. Maak je dus vooral geen zorgen over een teveel . Een tekort komt helaas wel heel regelmatig voor. Meer daarover lees je hieronder.  

 

Waarom vitamine D?

Ook al eet je heel gezond is er toch een grote kans dat je een vitamine D tekort hebt. Dit is te herkennen aan de eerste symptomen, zoals het moeilijk opstaan uit een stoel of de trap oplopen. Vitamine D gaat botontkalking tegen en bij voldoende inname behoudt het je spierkracht. Vitamine D zit in je voeding, maar je krijgt maar 1/3 van je dagelijkse behoefte binnen daarmee. Hoe krijg je de rest dan binnen? De belangrijkste bron voor vitamine D is de zon. Door middel van zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan. Nu in tijden van Corona komen mensen minder vaak buiten en in de zon. Dan is het verstandig om extra vitamine D te nemen. Vitamine D draagt bij aan een betere weerstand en een sterk immuunsysteem. Om die redenen is vitamine D toegevoegd aan de Immunity Blend.