Zijn vitamines schadelijk voor de darmflora? vitaminepillen C D schadelijk lichaam klachten bijwerking symptomen darmflora beschadigd.
7 min Leestijd

Zijn vitamines schadelijk voor de darmflora?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wat zijn vitamines eigenlijk?

We gaan in deze blog kijken of vitamines schadelijk zijn voor jouw darmflora. Maar eerst, wat zijn vitamines eigenlijk? Vitamines zijn hele belangrijke bouwstoffen voor jou lichaam. Vitamines zijn de bouwstenen van jou lichaam. Zij maken spiermassa, onderhouden alles, maken energie, helen het lichaam en nog meer. Een vitamine is een micronutrient, dit betekend dat het bij mensen een voedingsstof waarvan minder dan 1 gram per dag via voedsel wordt opgenomen. Vitamines zijn voornamelijk voedingsstoffen die ieder mens nodig heeft. Sommige wezens en planten kunnen zelf vitamines aanmaken, maar de mens moet deze vitamines van buiten binnen zien te krijgen. Dit doe je dus via voeding( eten en drinken). Wanneer je niet de juiste vitamines binnen krijgt kan je ziek ziek worden.

Maar je door slechte voeding kan dit ook slechte gevolgen hebben voor de vitamines. Hierdoor zou het kunnen dat die de vitamines gaan doden of niet meer laten werken. Hier moet je dus goed voor oppassen. Vitamines hebben ook inpact op de darmflora. Met deze blog zal ik uitleggen of de volgende vitamines wel of niet schadelijk zijn voor de darmflora. De schijf van vijf is een goede manier om te letten dat je goed vitamines neemt en de juiste hoeveelheid. Deze vitamines zijn wel allemaal water oplosbaar.

De Geschiedenis van vitamines

De geschiedenis van vitamines is erg uitgebreid. In 1912 de eerste wetenschappers voedsel aan het onderzoeken. Hierbij ontdekte ze dat voedsel meer dan 3 nutriens bevatte. Dit werd ook al eerder door christiaan eijckman gedaan. Hij is de man die het meeste heeft ontdekt. Deze nieuwe dingen werden later vitamines genoemd. Casimir Funk heeft voorgesteld dat door het nemen van vitamines sommige ziektes kunnen worden genezen.

Dit zijn de vitamines/ voedingsstoffen die wel of niet schadelijk zijn voor de darmflora:

  • Thiamine
  • Niacine
  • Pantothenic ACID
  • Vitamine B12
  • Vitamine A
  • Ijzer

Darmflora

De darmflora is het geheel van alle micro-organismen. Dit bestaat dus uit een deel van de grote darm en dat wordt dus ook aangetast door vitamines. Het gaat hierbij om alle bacteriën in de darm maar ook in je maag. Maar denk niet bij de naam flora aan planten, want deze hebben hier niks mee te maken. De functie van de darmflora is het afbreken van stoffen die niet zelf kunnen worden afgebroken. Ook zorgt de darmflora voor synthese en dus voor bloedstolling. Een vitamine die hierbij belangrijk is is vitamine K.  

De vitamines/ IJzer

B1 vitamines zijn over het algemeen erg goed voor je en je zal niet heel snel hier een tekort van krijgen. Dit zal wel snel gebeuren als je gaat intermittend vasten. Als je een tekort hebt aan vitamine B1 dan zijn er genoeg bacteriën die niet het nodig hebben om te kunnen overleven. Dus die worden een minderheid, waardoor de andere bacteriën het gaan overnemen. 51 % van de bacteriële genomen in onze darm vertrouwen op B1.

B3 vitamines zijn erg belangrijk want deze vitamines zijn de root van al het energie en leven in onze cellen. Dit betekend dus dat je hier niet zonder mee kan leven. Het menselijk lichaam kan deze vitamines erg goed zelf maken, maar toch hebben we alsnog een paar van deze vitamines nodig van eten en andere bronnen.

Aan B5 vitamines hebben mensen niet snel een tekort aan, want dat gebeurt niet gewoon zomaar. Maar toch is deze vitamine een van de meest belangrijke rol voor het metabolisme. Het Co-enzym A dat het aanmaakt laat het metabolisme weer groeien. Maar stel je zou een B5 supplement nemen zou het hoogstwaarschijnlijk niet heel veel doen.

B12 vitamines moet je eigenlijk zoveel als mogelijk van krijgen. Want je krijgt al heel snel een tekort aan die B12 vitamines. Dit is vooral als je bijvoorbeeld plant-based aan het eten bent of dat je veel aan het vasten bent. 37% van de microbes worden door de B12 vitamines geproduceerd. Maar 86% van de microbes in onze darm codeerd in onze genome 1 plek voor vitamine B12. Dit betekend dus dat je vitamine B12 echt wel nodig hebt.

Vitamine A is een vitamine waar je wel teveel van zou kunnen hebben, vanwege het vet en ook het giftige van vitamine A. Ook al reguleerd het darmflora aardig wat kan dit heel kut zijn. De combinatie van diverse bacteriën, fatty chan acid en vitamine A helpt ons met het herbouwen van onze intestinal wall.

Ijzer is niet perse een goed ding. We hebben teveel ijzer in het bound state en niet in het unbound state wanneer het bruikbaar is. Je moet dus ook niet teveel ijzer innemen. Want dat gaat ook gewoon roesten. Dat kan er voor zorgen dat het de bacteriën vermoord en dat er slechte bacteriën komen. De slechte bacteriën groeien door die roest waardoor er echt heel veel komen als dat gebeurt. Maar je moet dus wel dingen zoals magnesium innemen want dat heeft een tegenovergestelde werking. Dat kan de stress weerstand veel beter maken.

Teveel ijzer is nooit goed. Dit kan leiden tot toxiciteit en overdosering. Onder hele speciale omstandigheden kan dit leiden tot de ziekte van parkinson of de ziekte van alzheimer. Dit is bij het geval van teveel twee waardig ijzer.

Wordt de darmflora beschadigd?

Dit raakt dus de vraag van zullen vitamines de darmflora beschadigen? Ik denk dat het zal liggen aan de bepaalde vitamines en de soorten vitamines. Dingen zoals ijzer zullen wel schadelijk zijn als je er teveel van in neemt, want dan gaat het roesten natuurlijk. Dit is logisch als je er overnadenkt want als je ijzer te lang buiten laat staan dan zal het ook gaan roesten.

De darmflora kan door veel dingen worden aangetast. Dit is iets waar je nog eeuwen over zou kunnen schrijven maar wij hebben het hier vooral over de vitamines. Vitamines zijn cruciaal om jezelf een gezond leven te laten leiden dus ja. Dus veel fruit eten, want fruit en groenten bevatten veel goede bacteriën. Vermijd suiker, suiker bevat dan weer het tegenovergestelde van groenten en fruit en dus bevat veel slechte bacteriën. Eet meer gefermente producten, want deze bevatten weer goede bacteriën en helpen bij de spijsvertering. Vermijd stress en eet volop kruiden en specerijen. Roken en tandpaste doorslikken kan ook een slecht gevolg hebben op je darmflora. Dit komt omdat de fluor, chloor en cadmium erg schadelijk zijn.

Het is erg handig om een diverste darm microbioomm te hebben omdat je veel van je nutrients daarvandaan krijg. Darm microbioom wordt ook wel darmflora genoemd dus daarom. Je kan een diverse darmflora krijgen door veel vezels te gaan eten en meer.

Symptomen van een tekort

Hoe weet je nou wanneer je een tekort hebt aan vitamines of een bepaald soort vitamine? Dit verschilt per vitamine. Bij de volgende vitamines krijg je deze symptomen:

Bij een tekort van Vitamine A krijg je vooral een droge huid, droge ogen, slecht tandvlees en een slechte weerstand. Een Vitamine B1 tekort kan je merken bij geheugenverlies, depressie en waarschijnlijk concentratieproblemen. Een schilferige huid, zwakkere nagels en vermoeidheid zie je meestal bij een B2 tekort. Een B3 tekort krijg je bijna nooit maar als die er is zal je die herkennen aan vermoeidheid, huiduitslag en huidontstekingen. Een B5 tekort komt inprincipe niet voor. Bij een B6 tekort ben je vooral verward, last van depressie, vermoeid en heb waarschijnlijk ene ontsteking aan de tong of huid. Een B8 tekort komt echt te weinig voor. Een B11 tekort kan je merken bij bloedarmoede vermoeidheid en soms een afwijking bij je geboorte. Een vitamine B12 tekort is te merken bij bloedarmoede, vermoeidheid en een gebrek aan eetlust.

Een vitamine C tekort kan je merken bij slapeloosheid, vermoeidheid, bloedend tandvlees en reumatische klachten. Een gebrek een IJzer kan je bij duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn en een bleke huid merken.

Wat helpt?

Als je een tekort hebt aan B1 vitamine dan kan je het beste graanproducten nemen om dit op te lossen. Denk aan volkorenbrood, stuk vlees, aardappelen, melk, melkproducten. Als je een tekort hebt aan B3 vitamine dan kan je het beste net als B1 graanproducten nemen. Als je een tekort hebt aan B5 vitamine dan kan je het beste orgaanvlees nemen. Dit zijn dingen zoals lever, nieren, kip, eend, vis, tomaten, maar ook graanproducten.

Met een B12 tekort kan je het beste net als de andere b vitamines mischien graanproducten enzovoort nemen.  

Bij een tekort aan ijzer is het het beste om genoeg vlees waren te eten. Deze bevatten het meeste ijzer. Ook dingen zoals volkoren producten, groenten, peulvruchten en fruit bevatten aanzienlijk veel ijzer.

Veel mensen die bijvoorbeeld vegan zijn zullen snel een tekort krijgen aan deze vitamines. Dit komt omdat zij niet veel vlees, graanproducten of melk producten eten. Dus dit betekent dat hun misschien wat supplementen het beste kunnen innemen.

Ook mensen die veel alcohol zullen ook snel een tekort aan de B vitamines hebben. Hierdoor zullen de darm en maag minder snel de vitamines opnemen.

Met bijvoorbeeld gebruik van lachgas zal je ook heel erg snel een tekort hebben. Dit komt omdat lachgas de vitamines niet meer laat werken.

Ijzer zit ook in veel graanproducten. Dingen zoals cornflakes zal goed helpen met het tekort. Maar het zit in de meeste producten die je eet. Net zoals de andere B vitamines. Vooral ook veel vleessoorten. Alle soorten fruit zullen ook bijna elk vitamine bevatten. Dus eet je groentes en vitamines goed en veel.

De juiste supplementen nemen is wel nog een ding dat je goed moet overleggen met je huisarts. Want bij de verkeerde supplementen kan er wel wat misgaan en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Zoals er eerder is uitgelegd kan het wel schadelijk zijn om teveel van een bepaald soort vitamine te hebben. De meeste supplememten kun je gewoon bij een vitamine/ supplementen winkel halen. Dan kan je de juiste vitamines gewoon kopen als je die nodig hebt. Let er wel echt op welke vitamines je koopt want dit kan wel gevolgen hebben.

Vitamines kan je tegenwoordig in heel veel dingen vinden. Denk bijvoorbeeld in koffie, energie drankjes, bepaaldsoort eten, cornflakes enzovoort. Dit kan heel erg helpen met het komen aan je dagelijkse vitamines. Veel mensen denken dus ook niet meer aan vitamines of hun voeding. Het is toch wel erg belangrijk om hieraan te denken zoals hierboven ook is uitgelegd.