Vitamines voor meer energie vitamines B B complex energiemetabolisme supplementen
3 min Leestijd

Vitamines voor meer energie

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Vitamines voor meer energie, dat is waar de Energy/Focus blend uit bestaat. Het gaat hierbij om vitamine B1, B2 en B12. Naast dat het bijdraagt aan extra energie en focus, hebben de vitamines nog andere gezondheidsvoordelen. Maar kan je ook van kwaaltjes afkomen door deze vitamines? En wat gebeurt er bij een tekort? Lees er hieronder meer over.

Vitamine B1

Vitamine B1 behoort tot een van de vitamines voor meer energie. Deze vitamine is wat ons betreft een beetje ondergewaardeerd. Je hoort vaak verhalen over hoe belangrijk bijvoorbeeld vitamine C, D en B12 zijn voor je gezondheid. Maar B1, daar hoor je weinig over. Natuurlijk zijn de andere vitamines niet voor niets zo bekend, maar vitamine B1 kan ook een hoop voor je betekenen! Het helpt bijvoorbeeld tegen depressies en het verlaagt je irritatie drempel. Dus als je niet zo lekker in je vel zit, kan deze kleine vitamine jou helpen om je gemoedstoestand te verbeteren. Dat lijkt mij geen onbelangrijke functie! 

Wist je dat vitamine B1 helpt om spierzwakte te voorkomen en je geheugen en concentratie bevordert? Dit zijn natuurlijk superbelangrijke lichamelijke functies. Iedereen kent het wel, een dip in de middag en weinig energie om een lange dag te werken of te studeren. Het eerste wat wij wilden bereiken met het toevoegen van vitamines aan de koffie, was om beter en langer productief aan de slag te kunnen en een middag dip te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. Vitamine B1 is hiervoor een uitstekende kandidaat. Daarnaast is het ook vrijwel niet mogelijk om te veel binnen te krijgen, omdat het een wateroplosbare vitamine is. Dus voor een te hoge dosis hoef je ook niet bang te zijn. 

Vitamine B2

Net als vitamine B1, is vitamine B2 ook niet heel bekend. Wel zitten alle B vitamines samen in de vitamine B-complex supplementen. Maar waarschijnlijk zijn er ook mensen die denken dat deze supplementen inclusief B4 zijn! Daarom bij deze de informatie die je moet weten over B2. Vitamine B2 helpt bij de preventie van vermoeidheidsklachten, aangezien het een grote rol speelt bij energiestofwisseling. Het zorgt er namelijk voor dat de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, kunnen worden omgezet in energie. 

Hiernaast is het ook goed voor je haar, huid, gezichtsvermogen, je zenuwstelsel en zelfs voor je vruchtbaarheid heeft het voordelen. Kortom er zijn ontzettend veel lichaamsfuncties waar deze vitamine een positief effect op heeft. De suppletie van deze vitamine is overigens ook makkelijk. Omdat het heel veel voordelen heeft en er geen negatieve consequenties zijn bij een hoge dosering. Wat je te veel van vitamine B2 binnenkrijgt plas je gewoon weer uit, net zoals bij de andere B vitamines. 

Vitamine B12

Vitamine B12 is één van de bekendste B-vitamines. Deze B vitamine wordt ook het meest als supplement gebruikt van alle B-vitamines. Vooral bij mensen met een vegetarisch/veganistisch dieet is het populair, omdat deze vitamine voornamelijk in dierlijke producten zit. Deze vitamine heeft veel voordelen. Het helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak en opbouw van rode bloedcellen en zenuwcellen. Hieronder zijn nadelige effecten die je met een tekort kan ervaren weergegeven: 

  • Vermoeidheid 
  • Spierpijn 
  • Misselijkheid 
  • Pijnlijke, branderige tong 
  • Problemen met spijvertering of ontlasting 

Het is dus uiterst belangrijk dat je hier genoeg van binnenkrijgt, omdat het de kans op alle bovenstaande complicaties verminderd. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van vermoeidheid. Daarom wilden wij dit graag in onze koffie verwerken. Ook hebben veel mensen een tekort aan vitamine B12. Daarnaast is er geen bovengrens vastgesteld. Vitamine B12 is hierdoor een perfecte aanvulling voor de Energie/Focus blend.