Welke vitamines heb ik nodig in de winter? Vitamine C, D, vitamine B6 en ook de mineralen zink en calcium. Deze kan je goed supplementeren met Cupplement.
2 min Leestijd

Welke vitamines heb ik nodig in de winter?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Welke vitamines heb ik nodig in de winter?

Welke vitamines heb je tijdens de winter nodig? Je gezondheid wordt vaak op de proef wordt gesteld tijdens deze donkere koude dagen. Het is daarom belangrijk om je lichaam voldoende te helpen in deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan de innamen van de juiste voedingstoffen in de vorm van vitamines en mineralen. In deze blog behandelen we welke vitamines en mineralen in de winter extra belangrijk zijn en hoe je deze kunt binnenkrijgen.

Vitamine D

Vitamine D staat ook wel bekend als de zonlicht vitamine. Juist omdat je tijdens de winterperiode meestal onvoldoende in contact komt met de zon, hebben vele een tekort aan deze vitamine. Terwijl de effecten hiervan op de gezondheid onmisbaar zijn. Zo heeft het onder anderen invloed op uw weerstand, celdeling en spieren. Bronnen van vitamine D zijn vette vis en in lagere hoeveelheden vlees en eieren.

Vitamine C

Deze voedingstof is natuurlijk onmisbaar in deze lijst. Vitamine C staat namelijk welbekend om zijn werking op het immuunsysteem en hiermee de weerstand. Dit is precies één van de aspecten die juist extra ondersteuning kan gebruiken in de winter. Bronnen van vitamine C zijn aardappelen, fruit (vooral citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien) en groenten (vooral kool). Kook je groenten niet te lang en gebruik niet teveel water. Zo blijft er voldoende vitamine C over.

Vitamine B6

Ook voldoende vitamine B6 is essentieel voor een optimaal functionerend immuunsysteem én voor een goede groei. Vitamine B6 is bovendien belangrijk voor je stofwisseling. Het bouwt namelijk aminozuren op en breekt ze ook af. Bronnen van vitamine B6 zijn: vlees, eieren, vis, noten, graanproducten, peulvruchten, groenten en zuivel. Een ernstig tekort kan leiden tot een verminderde weerstand.

Zink

Zink helpt het lichaam met het bestrijden van vrije radicalen en de schade die ze aanrichten. Het is een antioxidant die ook bijdraagt tot het herstellen van weefsels, het handhaven van de hormoonhuishouding en het bevorderen van het immuunsysteem en spijsvertering. Door een tekort aan zink kan je vaker ziek en vermoeid worden in de winterperiode. Bronnen van zink zijn: Bonen, pompoenpitten, spinazie, noten, rundvlees en zeevruchten.

Calcium

Het winterseizoen betekent veel gladde stoepjes en wegen en veel zoetigheid eten! Calcium is van essentieel belang voor sterke botten en tanden. Het beschermt niet alleen de botten tegen ijzige valpartijen, maar voorkomt ook gaatjes in de tanden als gevolg van het eten van zoete lekkernijen. Bronnen van calcium zijn: zuivel, sojabonen, tofoe, groene bladgroenten zoals okra, broccoli en spinazie.

Supplementen

Het is natuurlijk het beste om de bovengenoemde vitamines en mineralen via je normale voeding binnen te krijgen. Mocht dit toch moeilijk zijn, kan je er altijd voor kiezen om deze voedingsstoffen binnen te krijgen met behulp van supplementen. Je kan ook eens kijken naar onze Immunity blend. Deze bevat vitamine D, C en B6, calcium en zink, waarmee je je immuun system een boost kan geven terwijl je geniet van een lekkere kop koffie!