Welke voedingswaarde en vitamines mist een vegetariër ijzer eiwitten vitamine D B12 omega 3 supplementen tekort
2 min Leestijd

Welke voedingswaarde en vitamines mist een vegetariër

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Ben je vegetariër? Goed bezig. Of je het nu doet voor het milieu, omdat je het zielig vindt voor de dieren of omdat weinig tot geen vlees gezond voor je is. Het zijn allemaal goede redenen om een vegetariër te worden. Maar waarschijnlijk heb je ook wel eens van je bezorgde moeder gehoord dat je wel moet opletten dat je sommige voedingswaarde niet mist. In deze blog gaan we het volgende op een rijtje zetten; welke voedingswaarde mist een vegetariër en hoe kan je dit het best aanvullen. Ook gaan we natuurlijk kijken of hetgeen dat je mist in Cupplement kan vinden.

Welke voedingswaarde en vitamines mist een vegetariër:

1. Eiwitten

Het eerste waar je op wil letten zijn de eiwitten. Natuurlijk zitten er veel eiwitten in vlees, vis en kip en dit mis je als vegetariër. Deze eiwitten ga je niet vinden in deze mate in groente. Wel zitten er gelukkig veel eiwitten in peulvruchten, noten en vleesvervangers. Dit zijn uiteraard andere type eiwitten als in dierlijke producten, maar ondanks dat gaan ook deze eiwitten je helpen je spieren sterk te houden en het bouwen van lichaamscellen.

2. Ijzer

Ten tweede gaan we het hebben over ijzer. Ijzer zit veel in vis en rundervlees, maar gelukkig ook in vegetarische producten. Wel is dit de voedingswaarde waar veel vegetariërs een tekort aan hebben. Ijzer supplementeren wordt vaak afgeraden, aangezien je er snel te veel binnen van kan krijgen en dat gevaarlijk kan zijn aangezien je lichaam dit moeilijk kan afscheiden. Eet gewoon voldoende spinazie, peulvruchten en volkoren producten en je zult geen last hebben van een tekort aan ijzer.

3. Vitamine B12

Komen we bij vitamine B12. Deze zit in alle dierlijke producten, dus ook in eieren en yoghurt. Toch is dit de vitamine waar de meest vegetariërs een tekort aan hebben. Een tekort hiervan kan zorgen voor een moe gevoel en soms zelfs duizeligheid. Supplementeren hiervan werkt erg goed, waaronder met Cupplement. Hier zit je ADH aan B12 gewoon in je kop koffie.

Tot slot komen we bij nog twee vettige goedjes.

4. Vitamine D

De eerste is vitamine D. Dit is sowieso al een vitamine waar veel van de Nederlanders een tekort aan hebben. Maar vegetariërs al helemaal, aangezien deze vetoplosbare vitamine vooral in vis voorkomt. Het is zeker aan te raden om dit te supplementeren. Met Cupplement zijn we hier ook onderzoek naar aan het doen. In de tussentijd kan je als een gek melk, tofu, verschillende paddenstoelen, ontbijtgranen en verse jus gaan eten en drinken.

5. Omega 3

Tot slot Omega 3 natuurlijk. Deze zit ook in vis en mis je dus ook als een vegetariër. Dit kan je dus ook gaan supplementeren, want tegenwoordig heb je ook vegetarische omega 3 supplementen, gemaakt van zonnebloemolie. Daarnaast zijn er ook producten te vinden waar je omega 3 uit kan halen, waaronder zeewier, sojabonen, zaden, pitten en noten.