De voordelen en negatieve effecten van koffie drinken cafeïne nadelen lever hart vaatziekten is koffie gezond
4 min Leestijd

De voordelen en negatieve effecten van koffie drinken

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Is koffie goed of slecht voor mijn gezondheid? Dit is een veelgestelde vraag die ook wij bij Cupplement regelmatig krijgen. Net zoals bijna elk voedingsproduct zijn er bij koffie voorstanders en tegenstanders die met alle liefde hun mening verkondigen over het drinken van koffie. Wij zetten de top 10 meest bekende voor- en nadelen van koffie op een rij. Zo kan jij zelf een goede afweging maken of koffie gezond voor je is.

 

 

De voedingswaarde van koffie

Koffie is een natuurproduct en is van nature rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten (zoals bijvoorbeeld vitamines) ondersteunen jouw lichaam om aggressive stoffen in je lichaam aan te pakken die cellen of weefsel kunnen beschadigen (bron). In koffie zitten daarnaast nauwelijks vetten of calorieën. Zo zit er in 1 kop koffie van 250 ml nog geen 2kcal (bron). Dit is ook een belangrijke reden dat koffie vaak wordt gecombineerd met een (KETO) dieet of wordt gedronken bij afvallen.
 
 

De voordelen van koffie

1. Minder kans op Hart- en vaatziekten

Er zijn meerdere studies bekend waarbij koffie in verband wordt gebracht met het voorkomen van hart- en vaatziekten. In de podcast van radio 1 vertelt Voedselwetenschapper Marianne Geleijnse over haar onderzoek naar het effect van koffie op hart- en vaatziektes. Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig koffie dronken een kleinere kans op hart- en vaatziektes hadden dan mensen die helemaal geen koffie dronken. Een mooi voordeel van koffie dus.
 
 

2. Positieve effect van cafeïne

Koffie bevat cafeïne. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat mensen vaak in de ochtend koffie drinken om wakker te worden en vol energie hun dag te kunnen starten. Cafeïne staat erom bekend dat het een positief effect heeft op je energieniveau en je concentratie (bron). Ook voel jij je door cafeïne vaak minder moe en kan het je alertheid bevorderen. Een aantal gezondheidsvoordelen die in veel gevallen, zoals tijdens werk studie of sport, een groot voordeel kunnen zijn.
 
 

3. Bescherming van de lever

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat het drinken van koffie de kans op leveraandoeningen aanzienlijk verkleint (bron). Zo zijn er onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat bij een bepaalde mate van koffieconsumptie de kans op leverkanker tot wel 40% wordt verkleind (bron). Hiermee heeft koffie niet alleen voordelen voor je korte termijn energie- en concentratieniveau maar biedt koffie ook op de lange termijn verschillende gezondheidsvoordelen.
 
 

De nadelen van koffie

Nadelen van cafeïne

Een van de meest bekende nadelen is dat de cafeïne in koffie ongezond voor je is. Het voedingscentrum geeft aan dat een overmaat aan cafeïne rusteloosheid, angstgevoelens, duizeligheid of hartkloppingen kan veroorzaken (bron). Het verschilt daarbij alleen wel per persoon in welke mate cafeine die negatieve effecten kan veroorzaken. Zo kunnen gezonde volwassen 400 miligram cafeïne per dag innemen zonder dat dit gezondheidseffecten zou moeten veroorzaken. Dit komt neer op 4 kopjes koffie per dag. Drink je meer dan 4 koppen koffie per dag of is je lichaam extra gevoelig voor koffie dan zou je dus de nadelen van koffie kunnen ondervinden.
 
 

Is koffie verslavend?

Een ander veelbesproken nadeel is de verslavende werking van koffie. Wie herkent het gevoel niet dat je in de ochtend sterk naar een kop koffie verlangt en daarbij concludeert dat je toch wel verslaafd bent je dagelijkse kop koffie. Dit gevoel wordt vaak toegewezen aan de cafeïne in koffie. Toch heeft cafeïne niet hetzelfde verslavende effect zoals bijvoorbeeld roken waardoor je echt niet zonder kan (bron). Ook bij dit nadeel van koffie komt de mate waarin je koffie consumeert weer om de hoek kijken. Bij meer dan 4 koppen koffie per dag is het effect van cafeïne op je lichaam mogelijk veel nadeliger.
 
 

Is cafeïne vrije koffie gezonder?

Het antwoord op de negatieve effecten van cafeïne in koffie is vaak de decaf variant. Hoewel deze koffie variant vaak toch nog enige vorm van cafeïne bevat, is dit aanzienlijk minder dan in een normale kop koffie (bron). Naast het ontbreken van cafeïne verschilt een decaf verder weinig van een normale kop koffie. Als je beperkt koffie drinkt (lees minder dan 4 kopjes per dag) dan zou cafeïne vrije koffie niet per definitie gezonder voor je moeten zijn. Ben je echter gevoelig voor cafeïne of heb je de neiging de hele dag door koffie te drinken? Dan is af en toe een decafe een gezond alternatief!
 
 

Hoeveel koffie je per dag mag drinken

Hier kunnen we eigenlijk heel kort over zijn. Cafeïne blijkt de enige stof in koffie te zijn die een negatief effect op je gezondheid kan hebben. Een koffie bevat gemiddeld zo’n 85mg cafeïne (bron). (Dat er in espresso meer cafeïne zou zitten is trouwens een fabeltje). Bij 4 koppen koffie op een dag kom je gemiddeld dus uit op zo’n 340mg cafeïne waarmee je keurig onder de bovengrens van 400mg zit die door het voedingscentrum wordt aanbevolen.
 
 

Conclusie:

Of koffie nu gezond is of niet kan je het beste voor jezelf bepalen. Een gezonde volwassene die niet meer dan 4 koppen koffie per dag drinkt zou volgens het voedingscentrum en diverse wetenschappelijke onderzoeken geen lichamelijke klachten ondervinden. Sterker nog, zij zouden juist profiteren van meer energie, een betere focus en op langere duur minder kans op verschillende ziektes. Daarmee zou je koffie kunnen beschrijven als een gezond product mits, en dat geldt natuurlijk voor bijna alle voedingsmiddelen, er in de juiste maat van wordt geconsumeerd.