Guarana, wat is, bijwerkingen, voordelen, natuurlijk cafeine, focus, energie
2 min Leestijd

Wat is Guarana?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Herkomst van Guarana poeder

Heel lang geleden, hier heel ver vandaan (in Brazilië) leefde er in de Amazone een goddelijk kind. Op een dag huppelde hij door het oerwoud heen op zoek naar bessen om te eten. Opeens verscheen er een reusachtige slang voor zijn neus. Het kind keek verschrikt op, maar voordat hij iets kon doen hapte de slang toe en doodde het goddelijke kind in één beet. Toen de ouders van het kind hem later die dag dood in het oerwoud vonden, haalde zij zijn ogen eruit en begroeven die. Uit de begraven ogen groeide de eerste Gauranabessen, die volgens de Brazilianen een goddelijke werking hebben.

 

Wat is Guarana

Net als in koffie zit ook in Guarana cafeïne. Maar doordat het gepaard gaat met tannine zijn mensen veel positiever over de werking. Wanneer jij alleen cafeïne binnenkrijgt, zal je een energieboost voelen en na ongeveer een uur zal je merken dat je minder energie hebt. Waardoor je opnieuw naar het koffiezet apparaat loopt voor het volgende bakkie. Maar de tannine zorgt ervoor dat de cafeïne langzamer wordt opgenomen. Hierdoor zal jij gedurende de hele dag meer focus en energie voelen, en dus ook gewoon in slaap kunnen vallen na een kop koffie, maar dan zonder de energiedaling daarna. Naast dat ze in Zuid Amerika veel energiedrankjes hebben vol met de Guaranabessen, wordt het ook door veel mensen gebruikt om af te vallen. De alkaloïden zorgen ervoor dat je lang vol zit zonder dat er echt calorieën in zitten. Daarnaast zorgen de theobromine en theofylline in de Guaranabessen ervoor dat opgeslagen lichaamsvet wordt omgezet in energie, dat het afvalproces na het drinken van Guarana nog eens versterkt.

 

Bijwerkingen van Guarana

Zijn er dan naast de voordelen van Guarana ook gevaren of bijwerkingen van het nemen van gemalen Guaranabessen? Bij normale dosering van Guaranabessen zijn er geen bijwerkingen. Een normale dosering is tot 250 milligram. Wanneer je er te veel van binnenkrijgt, kan je klachten ervaren zoals hartkloppingen of nervositeit. Dit zijn dezelfde bijwerkingen als wanneer je leeft op 

. Dus drink niet te veel koffie of te veel Guarana en haal met de juiste hoeveelheid het meeste uit jezelf.