Wat zijn antioxidanten? antioxidanten werking, voeding, waar zitten antioxidanten in, antioxidanten supplementeren, koffie, besjes, rode wijn, cacao,
3 min Leestijd

Wat zijn antioxidanten?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Ik hoorde vaak mensen het hebben over antioxidanten, maar wist nou nooit precies waar ze het over hadden. Ik vroeg me altijd af zitten antioxidanten in voeding? Is het nou belangrijk voor je huid of juist voor je weerstand en wat zijn antioxidanten nou eigenlijk. Ik ben dit voor je gaan uitzoeken dus wanneer je benieuwd bent naar wat antioxidanten zijn dan is deze blog voor jou.

 

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor alle soldaten in je lichaam. Alle stofjes die je beschermen tegen ziektes en vrije radicalen. Voorbeelden van deze soldaten zijn vitamine C, vitamine E, selenium en andere bioactieve stoffen. Deze stofjes vangen en bestrijden de soms gevaarlijke vrije radicalen. Wanneer de antioxidanten niet goed hun werk doen kunnen deze vrije radicalen schade doen aan je cellen en weefsel. Op lange termijn kan deze schade de oorzaak zijn van kanker en verschillende hart- en vaatziekten.

 

Antioxidanten werking

De werking van antioxidanten vindt plaats nadat je hard hebt gesport, je bent blootgesteld aan luchtvervuiling of overmatige Uv-straling. Dan ontstaan er overmatige vrije radicalen. Een beetje van deze radicalen is prima. Die zorgen er onder andere voor dat bacteriën gedood worden. Maar wanneer je lichaam er te veel van aanmaakt en ze schade beginnen te doen aan je cellen en weefsel, vangen je antioxidanten deze overmatige vrije radicalen en helpen de antioxidanten zo je immuunsysteem.

 

Antioxidanten voeding

In welke voeding zitten er dan antioxidanten. Dit is een elle lange lijst, maar hier zijn een aantal producten waar veel antioxidanten in zitten.

 

1. Bessen

 

Bramen, gojibessen, aardbeien en frambozen zitten allemaal ontzettend veel antioxidanten in.

 

2. Koffie en thee

 

Koffie is het drankje waar de meeste antioxidanten in zitten van alle drankjes ter wereld! Ook in verschillende theeën, voornamelijk zwarte en groene, zitten er veel antioxidanten. Bestel koffie vol met antioxidanten hier.

 

3. Cacao

 

In pure chocola zitten ook veel antioxidanten. Hoe hoger percentage cacao hoe beter.

 

4. Tomaten

 

In zowel verse tomaten als zongedroogde tomaten en tomatensauzen zitten er veel. Het blijkt zelfs wanneer de tomaten verhit zijn, als bij zongedroogde en tomatensauzen dat de antioxidanten dan makkelijker door je lichaam worden opgenomen.

 

5. Rode wijn

 

Jahoor, hier is die dan. De reden waarom veel mensen denken dat rode wijn gezond is en dat je er een glas van per dag mag drinken. De antioxidanten van de schil van de druif komen in de wijn terecht. Aangezien rode wijn langer blijft staan zitten hier meer antioxidanten in.

 

6. Volkoren brood

 

Een van de redenen waarom volkoren brood beter is dan wit brood is omdat er meer antioxidanten in zitten. Met name in boekweit, gierst en gerstmeel zitten vol met antioxidanten.

 

Antioxidanten supplementeren

 

Zoals je al ziet zitten er in heel veel producten die je misschien wel dagelijks eet al erg veel antioxidanten. Is het dan nog nodig om dit te supplementeren? Nope. Met je normale voedingspatroon krijg je genoeg antioxidanten binnen. Er zijn zelf studies die een toename in de kans op kanker vonden bij de mensen die antioxidanten supplementeren. Deze onderzoeken vonden dat mensen die het antioxidant supplement bètacaroteen slikten een verhoogde kans hadden op long- en maagdarmkanker. Ga dus niet antioxidanten supplementeren.