Chaga mushrooms padenstoelen adaptogens superfoods focus lions mane
3 min Leestijd

Welkom in de wereld van de Chaga Mushrooms

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Een niet-psychedelische paddenstoel met unieke gezondheidsvoordelen. Maak kennis met chaga! In dit artikel gaan we in op werking van chaga Mushrooms, de bijwerken van chaga en delen we onze conclusie of chaga nou echt gezond is voor je of niet. 

 

Wat zijn Chaga mushrooms? 

 

Chaga is een paddenstoel die het best groeit in koudere gebieden zoals Noord Europa en Rusland. Chaga mushrooms groeien voornamelijk aan bomen en hebben vaak een zwart uiterlijk met een oranje/bruine kern. Omdat chaga van nature rijk is aan antioxidanten wordt in noordelijke culturen chaga al eeuwen gebruikt als medicijn om de weerstand te verbeteren en infecties tegen te gaan. 

 

Er zijn nog relatief weinig wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar over de effecten van chaga op het menselijk lichaam. In dit artikel gaan we in op wat er al bekend is over deze super mushrooms. 

 

Gezondheidsvoordelen van Chaga 

 

Ondersteuning van je weerstand

 

Er zijn onderzoeken bekend waar bij is aangetoond dat chaga bijdraagt aan de productie van cytokines (1). Cytokines zijn boodschappers tussen afweercellen en essentieel voor het good functioneren van je immuunsysteem. Door dit effect van chaga op cytokines zou je een verminderde kans op infecties in je lichaam kunnen hebben en zou chaga langdurige infecties kunnen tegengaan (2). 

 

Verlaging cholesterol 

 

Doordat chaga van nature rijk is aan antioxidanten zouden deze mushrooms bij kunnen dragen aan de verlaging van je cholesterol (1). Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot hartproblemen. Daarmee zou chaga een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van hart-en vaatziektes. 

 

Is chaga gezond? 

 

Het voornaamste gezondheidsvoordeel van chaga is dat deze mushrooms rijk zijn aan antioxidanten. Er zijn veel onderzoeken bekend waarin is aangetoond dat antioxidanten erg belangrijk zijn voor ons lichaam en verschillende effecten kunnen hebben zoals het verbeteren van je weerstand, verlaging van cholesterol of voorkomen van andere ziektes. Wij zouden daarmee concluderen dat een chaga een gezonde en waardevolle toevoeging is aan de dagelijks dieet. 

 

Gebruik van chaga

 

Je kan chaga op meerdere manieren gebruiken. De meest bekende vorm is misschien wel in supplementen. Er zijn meerdere merken die chaga aanbieden in pilvorm of in losse poedervorm. 

 

In de noordelijke culturen wordt chaga ook veel gebruik om thee mee te zetten en deze trend zet zich nu ook steeds meer door naar het westen. Chaga thee maak je eenvoudig door chaga extract toe te voegen aan warm/kokend water en dit enige tijd te laten trekken. 

 

Bij Cupplement hebben we de gewoonte om altijd te kijken of we de additieven met koffie kunnen mengen. En wat blijkt, de licht vanille achtige smaak van chaga is een hele goede toevoeging aan je kop koffie! Let op, voeg niet te veel toe want dan krijgt het een wat zanderige structuur. 

 

 

Chaga bijwerkingen

 

Er zijn nog weinig wetenschappelijke studies bekend waarin chaga op het menselijk lichaam is onderzocht. Het aantal studies naar de bijwerkingen zijn daarom beperkt. 

 

Wel zou chaga je bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden en zou deze superfood daarom niet geschikt zijn voor mensen met diabetes (1). Ook zou chaga kunnen interactieren met bloedstollingen (3). Voor mensen die bloedverdunners gebruiken zou chaga dan ook niet aan te bevelen zijn. 

 

Bronnen in dit artikel

 

  1. https://www.healthline.com/nutrition/chaga-mushroom#benefits
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318527#immune-support
  3. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-mushrooms#1