Whey protein vs Vegan protein combinatie rijst brown rice pea erwten soja spiermassa spieren voeding
4 min Leestijd

Whey protein vs Vegan protein

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Distrifood vat het mooi samen met de titel van hun artikel “De onstuitbare opmars van proteïn”. In dit artikel is te lezen dat jaarlijks de omzet van eiwitshakes met tientallen miljoenen stijgt. Waar dit product vroeger alleen voor de echte fanatiekelingen was is het nu normaal om na het sporten een shake te drinken. Het is een makkelijke manier om snel eiwitten binnen te krijgen en je spieren te helpen herstellen. Er zijn ontzettend veel verschillende eiwitshakes, maar de grote strijd vindt nu plaats tussen het oude gevestigde whey proteïn en het nieuwe opkomende vegan proteïn (in veel verschillende vormen en maten). In dit artikel worden beide titanen onderzocht en aan het einde wordt nog dieper ingedoken op de vegan proteïn, aangezien hier veel verschillende vormen van zijn en het soms niet duidelijk is welke je moet kiezen. Laten we beginnen met de strijd whey protien vs vegan protien.

Whey proteïn

Deze eiwitten komen uit kaas en dit is een zeer complete eiwitvorm, aangezien alle 9 de aminozuren erin zitten (wil je hier meer over weten lees hier). Whey proteïn komt in verschillende vormen en maten, namelijk concentraat, isolaat en hydrolisaat. Waar concentraat de goedkoopste en minst zuivere vorm is, ongeveer 80% eiwitten en de rest koolhydraten, vetten en vezels, zijn de andere twee een stuk zuiverder. Isolaat heeft gemiddeld 85% eiwitten en een stuk minder koolhydraten dan concentraat. Hydrolisaat is nog zuiverder en kan direct worden opgenomen in de darmen, waardoor dit de enige whey protien is die lactose intolerante mensen ook kunnen drinken.

Natuurlijk is geen product zonder mogelijke nadelen, zo ook bij whey protien. Ik denk dat huidproblemen het meest genoemde nadeel is. Dit komt doordat de eiwitten je insuline in je huid verhogen en zo extra testosteron aanmaken. Dit zorgt voor een onrustige huid. Ik heb ook wel eens iemand te veel testosteron boosters zien nemen en zijn huid zat ook onder de pukkels. Ook zijn er meerder onderzoeken geschreven over verteringsproblemen, nadelige effecten op de nieren en lactose intolerantie na een lange tijd supplementen met whey proteïn. Hier is alleen nog niks eenduidigs over te zeggen.

Wat mij ook interesseert zijn de effecten op het milieu en op de dieren. Wat betreft het milieu ben je waarschijnlijk wel al op de hoogte dat het houden van koeien enorm veel water (bijna 800 liter water voor 1 kilo whey protien) en land kosten. Ook stoten deze beesten veel CO2 uit. Daarnaast is het ook nodig voor de koe om zwanger te zijn om zo de melk te maken die nodig is voor de whey protien. Wanneer de koe is bevallen wordt er in de meeste gevallen het kalfje weg gehaald 24 uur na zijn geboorte. Deze kalfjes worden ook vaak op jonge leeftijd geslacht. Hiertegenover staat wel dat whey een rest product is van kaas. Dus zolang we kaas blijven eten in de hoeveelheid dat we nu doen maakt het voor die dieren weinig uit of we whey protien blijven drinken.

Vegan protien

Dan naar de tweede vorm van protien, plant based protien. Deze kunnen uit verschillende planten verkregen worden. Wanneer de plant is gedroogd en fijngemalen is worden de eiwitten zo veel mogelijk gescheiden van de rest. Over wat voor mogelijke plant based protiens hebben we het dan. De populairste zijn soja en erwten eiwitshakes. Waar soja protien de hoogste hoeveelheid eiwitten heeft (90%) is pea protien beter voor het milieu en heeft het 80% eiwitten. Hemp protien is ook een erg gezonde vorm van eiwitpoeders, aangezien het naast spierherstel ook goed is voor je hart en immuunsysteem. Daarnaast is rijst en pumpkin protien powder ook populair.

Dan nu de nadelen van vegan protien powders. Waar whey protien van alle aminozuren een hoge dosis bevat is dat bij de meeste vegan protiens niet zo. Vaak zijn de vegan protiens lager in de aminozuren Leucine (en soms Lysine), dat is waarom ik Leucine als los supplement toevoeg aan mijn vegan protien. Ook bevatten de vegan protiens minder BCAA’s en mineralen.

Conclusie

Dit was het dan de strijd van whey protien vs vegan protien. Eigenlijk kan ik het heel kort houden. Wanneer je het puur voor het functionele doet is Whey protien de makkelijkste variant. Wanneer je met de vegan protiens gaat werken, moet je er wat langer over na denken om verschillende protiens te combineren en vaak smaakt het ook minder lekker. Maar als je bezig bent met het milieu en dierenwelzijn kan je vinden dat het de extra moeite wel waard is. Wil je lekkere vegan protien recepten, zie hier.