Wat is zink? Waar zit zink in? Voeding zink, supplementeren, Te veel zink, bijwerkingen,
1 min Leestijd

Wat is zink?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Herkomst

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen het element zink dat gebruikt wordt in de industrie en zink dat gezien wordt als belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. In Europa werd zink in de 18e eeuw als los element ontdekt. Dit werd gedaan door Andreas Sigismund Marggraf, een Duitse chemicus. In de oosterse wereld konden ze al honderden jaren eerder zink onderscheiden van andere metalen en zuiveren. Waarom zink belangrijk is en in welke producten je het kan vinden lees je hieronder.

 

Waarom zink?

Zink is een spoorelement, net zoals selenium. Spoorelementen zijn cruciaal voor een goede groei en functioneren van het menselijk lichaam. Ze moeten maar in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in het lichaam anders kan het toxisch worden. Zink speelt een rol bij het aanmaken van nieuw weefsel en botten. Bovendien helpt zink het immuunsysteem bij het bestrijden van binnenvallende virussen en bacteriën. Zink heeft een sterke antioxidant functie dat een rol speelt bij het voorkomen van kanker. Om deze redenen met betrekking tot een betere weerstand is zink toegevoegd aan de Immunity Blend.

 

Waar zit zink in?

Zink kan niet worden opgeslagen in ons lichaam, dus is het voor je gezondheid cruciaal om je dagelijkse hoeveelheid zink binnen te krijgen. Maar waar zit het in? Zink zit voor een groot deel in vlees- en visproducten. Omdat vegetariërs dat niet eten wordt hen aangeraden om extra zink te slikken door bijvoorbeeld gebruik te maken van supplementen. Daarnaast zit zink met name in eieren en noten. Ook in peulvruchten, bruin brood en rijst is zink aanwezig.