zout in je koffie, smaak, gezond, niet bittere koffie, hoe minder suiker door je koffie
2 min Leestijd

Dit is waarom zout in je koffie helemaal niet zo’n gek idee is

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Zout in je koffie? Het zal misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt als je op zoek bent naar een goede koffie-upgrade. Toch is dit helemaal zo’n slecht idee nog niet. 

In deze blog vertellen we je waarom zout in koffie een hele goede koffie-upgrade is. 

Zout in je koffie is geen nieuwe trend. Het wordt al jaren door mensen toegevoegd aan hun koffie in landen als Turkije en Finland. Je zou misschien verwachten dat het enige effect wat je hiermee bereikt, een zoute kop koffie is. Maar niets is minder waar. Zout in je koffie heeft namelijk een aantal (gezondheids)voordelen: 

De voordelen van zout in je koffie

1. Zout neutraliseert bitterheid

Zout bevat de stof sodium en sodium is een stof die de bittere componenten uit voeding kan maskeren. Zo ook in koffie! De toevoeging van een klein beetje zout aan je kop koffie zorgt ervoor dat je koffie minder bitter wordt. Ideaal voor als je de bitterheid van koffie niet lekker vindt. 

2. Een alternatief voor suiker

Veel mensen doen suiker in hun koffie om koffie zoeter te maken (en misschien ook wel met het doel om hem minder bitter te laten smaken). Als jij iemand bent die suiker in zijn koffie doet om de bitterheid te maskeren, dan kan je misschien beter voor zout gaan. Veel effectiever en als je toch al wat minder suiker wilt innemen, dan is dit een mooie vervanger. 

3. Verbetert de smaak van koffie

Tot slot zou de toevoeging van zout ervoor kunnen zorgen dat de smaak van koffie nog meer tot zijn recht komt. Deels natuurlijk doordat de koffie minder bitter is, maar door het wegvallen van de bitterheid blijft er meer ‘ruimte’ over om de andere smaken te proeven. Misschien smaakt je favoriete koffie dan opeens wel heel anders! 

Kleine kanttekening 

De kanttekening bij zout in je koffie is wel dat in Nederland maar weinig mensen meer zout nodig hebben. Zeker als je een dieet hebt waarbij je sowieso al minder zout wilt innemen, is het toevoegen van zout aan je koffie misschien geen goed idee. Maar zolang je hier bewust van bent, kan zout in je koffie de uitkomst zijn als je niet zo’n fan bent van bittere koffie!