ashwagandha, koffie, voor vrouwen, wat doet, wat is, slapen, stress, rustgevend, ontspannen, bloeddruk, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, vruchtbaarheid, mentale balans, fysiek, mentaal, adaptogeen
3 min Leestijd

Ashwagandha de ideale koffieupgrade

Team Cupplement
Team Cupplement
Delen via

Er komen steeds meer producten op de markt die goed zouden moeten zijn voor je gemoedsstand en om je te helpen in de ontwikkeling van je levensstijl. Het is altijd de vraag wat wel werkt en wat niet. Je wilt het beste uit jezelf kunnen halen en daar kunnen supplementen bij helpen. Maar wat moet je dan kiezen? Je moet eerst kijken wat je ermee wilt bereiken. Wil je meer energie of juist meer rust? Als je op zoekt bent naar meer rust en een stress verlagend effect is Ashwagandha misschien wel wat voor jou.

Wat is het?

Ashwagandha is een plantensoort uit de ayurveda. Het betekent letterlijk ‘de wetenschap van lang leven’. De plant groeit voornamelijk in India, Centraal- en Zuid-Azië en delen van Afrika en is nog niet zo bekend in Westerse landen. De plant heeft mooie paarse of groene bloemen en een rode vrucht. Het is een belangrijk kruid binnen de ayurvedische geneeskunde en wordt al duizenden jaren gebruikt. Het zal dan ook niet meer lang duren tot het ook in Westerse landen meer bekend gaat worden.

 

Ashwagandha koffie upgrade

Wat doet het?

Het bijzondere van Ashwagandha is dat het een adaptogeen is. Adaptogeen is een stof die veel voordelen heeft bij fysieke en emotionele aspecten. Het verhoogt de weerstand en brengt de energie, het zenuwstelsel en het immuunsysteem in evenwicht. Het helpt om te kunnen ontspannen tijdens fysieke stress, ondersteunt het energieniveau en het uithoudingsvermogen, is goed voor de opbouw van spieren en draagt bij aan een goede geestelijk balans. Ashwagandha heeft dus veel fysieke en mentale voordelen en het kan je helpen en ondersteunen bij het sporten. Door al deze voordelen kan het ook helpen voor vrouwen en mannen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid.1 Doordat het helpt om je fysiek en mentaal in balans te krijgen kun je minder stress gaan ervaren en dit heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Ashwagandha kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Pas hier wel bij op als je al een lage bloeddruk hebt of als je medicatie gebruikt voor een hoge bloeddruk.2 Bespreek het dan ook altijd eerst met je huisarts voordat je besluit om het kruid te gaan gebruiken. Als laatste is het ook aangetoond in wetenschappelijk onderzoek dat inname van Ashwagandha kan leiden tot significante verbeteringen in stress, lichaamsgewicht en BMI. Onderzoek suggereert dat Ashwagandha-wortelextract kan worden gebruikt voor het beheersen van het lichaamsgewicht bij volwassenen. Daarnaast bleek het extract ook volledig veilig en draaglijk te zijn3.

Waar moet je op letten?

Wil je Ashwagandha gaan uitproberen? Er zijn verschillende supplementen te vinden op de markt. Tabletten, capsules, poeder. Bij een nog onbekend product voor sommigen is het wel belangrijk dat je let op een aantal dingen bij het aanschaffen van Ashwagandha als supplement. Je kunt het beste kiezen voor een extract dat alleen bestaat uit de wortels van de plant. Ook bij het gebruik ervan is het belangrijk om het later op de dag te nemen vanwege het rustgevende effect.1 Voor het slapen gaan zou dan ook perfect zijn en helpen met rustig in slaap te kunnen vallen. Aan het einde van de dag kan de stress hoog opgelopen zijn en zit je hoofd vol met alles dat er is gebeurd of wat je de volgende dag moet gaan doen. Dan kan het helpen om een product zoals Ashwagandha te nemen die je wat rust kan geven na een stressvolle dag.

 

De kracht van ashwagandha cupplement koffieupgrade

Kun je Ashwagandha combineren met koffie?

Ashwaganda is ideaal te combineren in combinatie met koffie. De cafeïne in de koffie geeft je lichaam meer energie en focus, maar zorgt ook voor stress. Dit laatste heb jij misschien ook wel eens ervaren, toen je na het drinken van een kop koffie of energydrink klamme handjes kreeg, een opgejaagd onrustig gevoel ervaarde en misschien zelfs wel hartkloppingen.

Wanneer je cafeïne dus combineert met Ashwagandga zal deze adaptogeen de stress verlagen. Hierdoor houd je wel de energie over van de cafeïne, maar dan zonder het gestreste gevoel.

Wil je meer te weten komen over andere supplementen? Lees op onze blog over de Chaga Mushroom.

 

Bronnen

1 https://www.goldennaturals.nl/blog/de-magie-van-ashwagandha

2 https://www.sohf.nl/nutrienten/ashwagandha-extract

3 Choudhary D, Bhattacharyya S, Joshi K. 2017 Jan;22(1):96-106. doi10.1177/2156587216641830