ashwagandha, koffie, voor vrouwen, wat doet, wat is, slapen, stress, rustgevend, ontspannen, bloeddruk, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, vruchtbaarheid, mentale balans, fysiek, mentaal, adaptogeen
3 min leestijd

De kracht van ashwagandha

Team Cupplement
Team Cupplement
Delen via

Er komen steeds meer producten op de markt die goed zouden moeten zijn voor je gemoedsstand en om je te helpen in de ontwikkeling van je levensstijl. Het is altijd de vraag wat wel werkt en wat niet. Je wilt het beste uit jezelf kunnen halen en daar kunnen supplementen bij helpen. Maar wat moet je dan kiezen? Je moet eerst kijken wat je ermee wilt bereiken. Wil je meer energie of juist meer rust? Als je op zoekt bent naar meer rust en een stress verlagend effect is ashwagandha misschien wel wat voor jou.

Wat is het?

Ashwagandha is een plantensoort uit de ayurveda. Het betekent letterlijk ‘de wetenschap van lang leven’. De plant groeit voornamelijk in India, Centraal- en Zuid-Azië en delen van Afrika en is nog niet zo bekend in Westerse landen. De plant heeft mooie paarse of groene bloemen en een rode vrucht. Het is een belangrijk kruid binnen de ayurvedische geneeskunde en wordt al duizenden jaren gebruikt. Het zal dan ook niet meer lang duren tot het ook in Westerse landen meer bekend gaat worden.

Wat doet het?

Het bijzondere van ashwagandha is dat het een adaptogeen is. Adaptogeen is een stof die veel voordelen heeft bij fysieke en emotionele aspecten. Het verhoogt de weerstand en brengt de energie, het zenuwstelsel en het immuunsysteem in evenwicht. Het helpt om te kunnen ontspannen tijdens fysieke stress, ondersteunt het energieniveau en het uithoudingsvermogen, is goed voor de opbouw van spieren en draagt bij aan een goede geestelijk balans. Ashwagandha heeft dus veel fysieke en mentale voordelen en het kan je helpen en ondersteunen bij het sporten. Door al deze voordelen kan het ook helpen voor vrouwen en mannen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid.1 Doordat het helpt om je fysiek en mentaal in balans te krijgen kun je minder stress gaan ervaren en dit heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Ashwagandha kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Pas hier wel bij op als je al een lage bloeddruk hebt of als je medicatie gebruikt voor een hoge bloeddruk.2 Bespreek het dan ook altijd eerst met je huisarts voordat je besluit om het kruid te gaan gebruiken.

Waar moet je op letten?

Wil je ashwagandha gaan uitproberen? Er zijn verschillende supplementen te vinden op de markt. Tabletten, capsules, poeder. Bij een nog onbekend product voor sommigen is het wel belangrijk dat je let op een aantal dingen bij het aanschaffen van ashwagandha als supplement. Je kunt het beste kiezen voor een extract dat alleen bestaat uit de wortels van de plant. Ook bij het gebruik ervan is het belangrijk om het later op de dag te nemen vanwege het rustgevende effect.1 Voor het slapen gaan zou dan ook perfect zijn en helpen met rustig in slaap te kunnen vallen. Aan het einde van de dag kan de stress hoog opgelopen zijn en zit je hoofd vol met alles dat er is gebeurd of wat je de volgende dag moet gaan doen. Dan kan het helpen om een product zoals ashwagandha te nemen die je wat rust kan geven na een stressvolle dag.

Kun je ashwagandha combineren met koffie?

Je leest dit natuurlijk niet voor niks op een website voor koffie en je vraagt je vast af of ashwagandha gecombineerd kan worden met koffie. De combinatie wordt helaas afgeraden zodat ashwagandha optimaal kan werken. Dit geldt voor alle stimulerende dranken.1 Het kruid geeft een rustgevend effect en cafeïne verhoogt je energie en maakt je alerter. Koffie vermijd je voor het slapen gaan en ashwagandha neem je juist wel voor het slapen gaan. Je zou het wel kunnen combineren met een decaf koffie, want zeg nou zelf… Geen koffie meer klinkt niet echt aantrekkelijk.  

 Wil je meer te weten komen over andere supplementen? Lees op onze blog over de Chaga Mushroom.

 

Bronnen

1 https://www.goldennaturals.nl/blog/de-magie-van-ashwagandha

2 https://www.sohf.nl/nutrienten/ashwagandha-extract