metabolisme versnellen, stofwisseling, afvallen, spiermassa, gezondheid
3 min Leestijd

Wat is Metabolisme en hoe versnel je het?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wat is metabolisme?

 

Wat is metabolisme en hoe versnel je het? Je metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het metabolisme is de manier en de snelheid waarop je lichaam calorieën, die via eten en drinken binnen komen, omzet in energie. Sommige mensen hebben een traag metabolisme, wat inhoudt dat je minder snel energie verbrand dan een persoon met een snel metabolisme. Een voorbeeld hiervan is wanneer een jonge man een groeispurt heeft op zijn 15e, hij super veel kan eten zonder veel vet op te slaan. Dit komt doordat het veel energie kost voor het lichaam om te groeien en daarbij alle lichaamsfuncties optimaal in stand houden. Een ouder persoon die juist spier en botmassa verliest en minder actief is, heeft een trager metabolisme. Ouderen eten daarom vaak minder, omdat ze ook minder trek hebben door een vertraagde stofwisseling

 

Metabolisme en afvallen

 

Je stofwisseling speelt ook een belangrijke rol bij het aankomen en afvallen in  je lichaamsgewicht. Je stofwisseling bepaalt hoeveel calorieën je verbruikt per dag. Wanneer je consistent meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrand, kom je aan in lichaamsgewicht en wanneer je consistent minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrand, val je af in lichaamsgewicht

 

Wanneer je wilt afvallen, is het dus gunstig om een sneller metabolisme te hebben. Dit zorgt ervoor dat je niet extreem hoeft te diëten en wel wat gewicht kan verliezen! Wanneer je een laag metabolisme hebt (veelal veroorzaakt door inactiviteit, een slecht voedingspatroon of een medische aandoening), is het moeilijker om af te vallen, omdat je dan minder kan eten dan iemand met een normaal/hoog metabolisme om dezelfde hoeveelheid gewicht te verliezen.

 

Hoe versnel je je metabolisme?

 

Het is mogelijk om je metabolisme te  verhogen, maar hoe doe je dat? De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn; spieren opbouwen, voldoende eten, eet eiwitrijk, eet zo min mogelijk bewerkte producten en slaap voldoende. Dit verhoogt niet alleen je metabolisme, maar het bevordert ook een gezonde leefstijl.

 

Metabolisme en spieren

 

Om te  kunnen leven heeft je lichaam energie nodig (je ruststofwisseling). Alle functies die je lichaam heeft kosten energie. Hieronder valt ook, het behoud van spieren, het opbouwen en het behouden van spiermassa. Deze dingen kosten je lichaam energie, om deze reden is krachttraining een mooie manier om je  metabolisme  te versnellen. Want hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam nodig heeft om het te behouden. Je verbrandt dus niet alleen calorieën tijdens het trainen, maar je verbrandt überhaupt meer calorieën gedurende de dag, ook wanneer je slaapt!

 

Metabolisme en voeding

 

Voeding is heel belangrijk bij het versnellen van je stofwisseling. Wat een veel voorkomende fout bij mensen die willen afvallen is, is dat ze een streng dieet gaan volgen, waarbij het lichaam een zeer beperkte hoeveelheid energie binnen krijgt. Wat er dan gebeurd, is dat je lichaam energie gaat besparen omdat het doorheeft dat het niet voldoende binnen krijgt om optimaal te kunnen functioneren. Hierdoor kan bijvoorbeeld je spiermassa afnemen, omdat het voor je lichaam te veel energie kost om alles te  behouden. Hierboven is uitgelegd waarom het juist goed is om meer spiermassa te behouden. Te weinig eten kan dus een averechts effect hebben. 

 

Wat ook kan helpen om je metabolisme te versnellen is een voedingspatroon met hoge hoeveelheid eiwitten. Dit betekent niet abnormale hoeveelheden, maar ongeveer 1 tot 2 gram per kg lichaamsgewicht, afhankelijk van je dagelijkse beweging. Eiwitten hebben namelijk een hoog thermisch effect, dit houdt in dat het je lichaam veel energie kost om eiwitten te absorberen en te verwerken in je lichaam. Wel 10 keer meer dan koolhydraten en vetten. Dit versnelt dus ook je  stofwisseling.

 

Metabolisme en slaap

 

Ook slaap is heel belangrijk, weinig slaap heeft op meerdere manieren invloed op je gezondheid. Als we kijken naar metabolisme, kan een gebrek aan slaap je voeding en training inspanningen in de weg staan, waarvan hierboven is beschreven dat deze zeer belangrijk zijn. Niet alleen kun je van verminderde slaap op zichzelf al aankomen in vetmassa en er voor zorgen dat je spieropbouw vertraagd, maar het heeft ook een negatieve invloed op de aanmaak van leptine, wat kan zorgen voor een verhoogde eetlust. Kortom, slaap voldoende!

 

Wat is metabolisme en hoe versnel je het?

 

De oplossing voor deze vraag ligt dus voornamelijk bij je levensstijl. Er zijn nog velen andere manieren om de stofwisseling te versnellen zoals bijvoorbeeld koffie! Lees hier en hier nog meer factoren die van invloed zijn op je stofwisseling!